in Dagelijks

Jack White houdt niet van grote stukken taart

Meer dan 18 jaar (!) geleden schreef ik over Jack White die het aan de stok had gekregen met een de zanger van The Von Bondies. Wie kent ze nog?

Post uit 2005. Gewoon nog online. Natuurlijk.

De blogpost is van 2005, maar deze vechtpartij gebeurde al in 2003. En dat terwijl White in 2001 nog een album voor The Von Bondies had geproduceerd. In de tussentijd was daar dus iets gebeurd tussen die twee met dit als gevolg. White werd aangeklaagd, pleade guilty en moest anger management lessen volgen etc.

Ik moest hier weer aan denken toen ik vorige week oppikte dat Jack White totaal niet blij is met The Black Keys. Hij zegt (meer dan eens) dat ze zijn geluid imiteren. Hij is daar boos over. Ze moeten dus oppassen bij The Black Keys!

Maar het is een vrij maf statement natuurlijk, want zoiets kan volgens mij helemaal niet. En daarnaast: het is op verschillende manieren ook nog eens dom om je druk te maken over zoiets.

Taart voor iedereen

Jack White redeneert vanuit het idee van een beperkte taart. Wanneer mensen al luisteren naar, of platen kopen van, of naar optredens gaan van The Black Keys dan zou dat kunnen betekenen dat hij dat misloopt. Zo denkt hij. Alsof die taart beperkt is. En ja het is waar: mensen kunnen maar naar één nummer tegelijk luisteren of naar één optreden tegelijk gaan.

Maar Jack White snapt niet dat bands als The Black Keys de taart juist groter maken. Zij en andere bands kunnen er voor zorgen dat er VEEL meer mensen naar dit type muziek gaan luisteren. Ook mensen die misschien nog nooit van Jack White hebben gehoord en op die manier ook met zijn muziek in aanraking komen.

Hier is vast een technische term voor: maar ik geloof dus dat groter maken van de taart uiteindelijk voor iedereen beter is. En dit gaat verder dan de muziekwereld. Maak de taart groter voor iedereen, dan heeft iedereen meer taart.

Dus dat.

NB1 Deze onderste track van The Von Bondies kreeg ooit nog een tweede leven als titeltrack voor Rescue Me. Waar ik (natuurlijk) in 2006 ook al eens over schreef.

NB2 De twee oude artikelen waar ik in deze post naar link komen uit 2005 en 2006 en hebben nog geen YouTube links. Want dat bestond toen net niet/amper. Deze blog is ouder dan YouTube ?

Laat een reactie achter

Reactie