in Movies, TV

JT LeRoy, wiesda?

Op mijn eindeloze lijst met nog-te-lezen boeken staat naast oa. Dave Eggers“A Heartbreaking Work of Staggering Genius” en Foer, sinds een aantal jaren JT LeRoy met zijn “Sarah” en “The Heart is Deceitful above All Things”.

A Heartbreaking work of staggering Genius Sarah The Heart is Deceitful above all Things
Via allerlei verschillende bronnen was mijn interesse gewekt voor deze schrijver: er wordt bijv. vaak naar gerefereerd in films en tijdschriften en toen ik het boek “Sarah” eens in handen had pronkte hier een mooie sticker op mét een citaat van Bono: “Ik lees JT LeRoy en het blaast me omver”. Wat ongetwijfeld een van de meest belabberde vertalingen moet zijn van “I’m reading JT LeRoy. He’s blowing my mind, just the directness of the prose.”
Dit was tevens ook de reden om het boek toen niet aan te schaffen aangezien het hier een Nederlandse vertaling betrof. Maar ik vond het wel weer opvallend genoeg dat held Bono zijn citaat aan dit boek leende en des te meer was de interesse voor deze schrijver aangewakkert.
Een ander incident waarbij de schrijver naar voren kwam was een docu op Ned3 aantal jaren terug over de Gus van Sant’s film “Elephant”. JT was voor deze film soort van associate producer/creative advisor (!?) (beetje rondhangen op de set, vertellen wat de jeugd bezig houdt en cashen).
Dit interview wekte mijn nieuwsgierigheid in de eerste instantie omdat ik niet vast kon stellen of JT nou een meisje of jongen was. De naam, de stem, de baseballpet en de enorme zonnebril waren belemmeringen in het eenduidig vaststellen van het geslacht van deze schrijver. Er werd gesuggereerd dat JT een jongen is terwijl ik toch eerder de indruk kreeg met een dame maken te hebben. Al met al vrij weird. Zeg nou zelf:

JT

Tot ik vandaag vrolijk even de imdb lijst met nieuwe films zat te scannen en tot mijn verbazing de verfilming van “THiDaaT” tegenkwam. Leuk dacht ik; en des te meer een reden om snel aan dat boek te beginnen. Echter wat schetste mijn verbazing (in de recensie kwam dit naar voren): JT LeRoy bestaat helemaal niet! Onlangs is bekend geworden dat dit een verzinsel is van ene mevrouw Laura Albert. Dit heeft dus een aantal jaren stand gehouden en een kennis van Albert (een meisje) heeft zich al die tijd en-public voorgedaan als JT (een jongen). Dit verklaard natuurlijk wel een een ander (mijn instincten waren juist!).
Lees hier, hier en hier meer.

Grappig en meesterlijk dat dit zo lang heeft weten stand te houden. Wat zegt dat over de literaire wereld? (Ook nu nog; de schrijver is ontmaskerd maar wil nog steeds niets bevestigen.) Maar op zich is het natuurlijk geen unieke actie; in de Nederland kennen we bijv. al een paar jaar de echte identiteit van Marek van der Jagt. Maar al met al vond ik het opvallend genoeg om hier even melding van te maken.

Arnon Grunberg

O ja de film schijnt bagger te zijn.

Deceitful poster

Laat een reactie achter

Reactie