in Dagelijks, TV

Jury Duty

Kijk Jury Duty. Dat is het, dat is de blogpost.

Ik wil niet teveel verklappen, want dan heb je de meeste lol.

Maar Jury Duty is een unieke show. Het is misschien wel de beste show van de laatste 10 jaar. Ik heb nog nooit zoiets gezien: ten minste niet in deze combinatie. Want het is reality TV, Bananasplit (maar dan goed) en The Truman Show, allemaal door elkaar. Van de producers van The Office.

Het is een klein mirakel dat ze deze show überhaupt hebben kunnen maken (only in America). De show zit stampvol goeie typetjes met allemaal verhaallijnen die grotendeels geïmproviseerd worden. Maar het meest bijzondere is nog wel dat precies degene die er niets van wist, dat precies die persoon zo onwaarschijnlijk goed is gevonden: Ronald Gladden.

Hij maakt de show.

Spoilers na de clip

Het idee van de show is een even geniaal als idioot idee, dat ook volstrekt anders had kunnen uitpakken met een andere hoofdpersoon. De hoofdpersoon — Ronald Gladden — had de makers ook aan kunnen klagen of na de opnames allerlei psychische klachten kunnen krijgen.

Maar dat is niet gebeurd. En wat je ziet is dat hij eigenlijk voortdurend de juiste ethische keuzes maakt. Hij wordt nooit echt boos, zoekt nooit conflict op en blijft voortdurend aardig en lapt niemand erbij én brengt de rechtszaak tot een goed einde. Het is juist door hem dat ik ging twijfelen of het allemaal wel écht echt was?

Maar: ik ken dit soort vriendelijkheid wel. Deze show had niet gewerkt in Nederland met de social norms die wij hebben. Nederlanders mogen graag eerder zeuren of klagen of een ander het zelf laten uitzoeken, wat je hier ziet, komt grotendeels door die bekende Amerikaanse (conflictmijdende) vriendelijkheid.

Misschien is het allemaal echt. En dat maakt het des te meer bijzonder.

En als ooit uitkomt dat het toch allemaal niet echt was (of dat Ronald het misschien toch door had?!), dan is dat jammer maar dan is het nog steeds een goeie show. Want Ronald Gladden laat zien hoe je ook in het leven kan staan. Er zouden meer mensen zoals Ronald Gladden mogen zijn.

Five stars.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie