in Dagelijks

Kiezen en bevriezen

We lachen om mensen die nog Windows 1995 gebruiken, maar houden zelf wel vast aan meningen die we in 1995 hebben gevormd.

Deze quote komt uit het formidabele boek Think Again van Adam Grant: en hij noemt het seizing and freezing. Mensen hebben de eigenschap om een mening te vormen en daar voor altijd aan vast te houden.

In zijn boek legt Grant uit waarom we dit doen en geeft technieken hoe je toch anders kan gaan denken. Want soms heeft dat voordelen.

Simpel voorbeeld: uit meerdere onderzoeken bleek dat de meeste wijzigingen op meerkeuzetoetsen vaak correcte wijzigingen zijn (iets meer dan de helft). Het is die mensen dan dus gelukt niet in de val te trappen van de first-instinct fallacy: denken dat je eerste keuze de goede keuze is. Wat een vorm van kiezen en bevriezen is.

Maar — zo stelt Grant — het is niet zozeer het veranderen van een meerkeuze antwoord waardoor je een betere score krijgt als wel het hebben van de eigenschap DAT je misschien van gedachten moet veranderen. Dit is bijna iets tegennatuurlijks voor mensen, maar je kan het trainen.

Het boek staat bomvol met dat soort interessante ideeën, en de komende tijd zal ik hier geregeld wat over bloggen. Het geeft me de gelegenheid om nog een keer door mijn aantekeningen heen te gaan en die kennis te delen.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie