in Dagelijks

Leven is beweging

Wanneer je naar een boom kijkt, dan lijkt die misschien statig en stil op zijn plek te staan. Alleen de wind lijkt de boom te kunnen bewegen. Maar niets is minder waar. In de boom zijn altijd allerlei processen in gang. Water beweegt zich van de wortels door de boom heen naar de takken en bladeren en cellen in de boom zetten dat water met koolstofdioxide om in zuurstof en suikers. Dit proces gaat de hele dag door. In en uit. Continue. Een boom rust niet.

Als je het geluid van al die bewegingen zou kunnen uitvergroten dan zou de boom het geluid van een stadion maken. Er is niets statigs of stil aan.

Of neem je zelf. Je hart pompt elke minuut liters bloed rond van de hoofdaders naar kleinste haarvaten. Steeds weer opnieuw. Als het stopt, dan klopt het niet.
Of kijk eens naar je hand, bijvoorbeeld je duim waar dit artikel nu onder zit. In de tienduizenden cellen van je duim vinden op dit moment in de mitochondria allerlei complexe processen plaats tussen verschillende eiwitten.
Als je het onder een microscoop zou kunnen bekijken, dan zul je een bijna driftige energie kunnen waarnemen. Continue bewegingen, in en uit, maken en afbreken. Zonder stop.

Alles wat leeft is altijd in beweging.

Alleen dode voorwerpen, zoals een steen, bewegen niet.

Beweging is de essentie van leven. Blijf in beweging, blijf leven.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie