in Dagelijks, Travels

London dag 2: Tate & Tate

Dag 2 was Tate dag. Van de vier Tate musea die er zijn, bezochten we er twee. Anders dan in NL rekenen veel musea in London geen entree, zo ook Tate Britain en Tate Modern. Tip.

Ons hotel zit vlak bij de eerste dus het was logisch om daar als eerste te kijken. Leuk museum, niet te groot, niet te klein, mix van oud en nieuw. Met een pas aangekocht werk met daarop een Volendamse vissersvrouw. Die sprong er uit voor mij.

Hier hing ook de ultrabekende Hockney, leuk om eens met m’n neus bovenop te staan. In het echt is het werk โ€” dat bekend staat om zโ€™n strakheid โ€” opvallend genoeg toch iets minder strak. Kleine oneffenheden die me nooit eerder waren opgevallen. Misschien maakt dat het beter? Wie zal het zeggen.

Daarna met de Underground naar London Tower en Tower Bridge. Dat is met recht een brug. De andere bruggen in London steken maar lafjes af in vergelijking met de Tower Bridge. En dat is typerend voor London. De stad lijkt op veel terreinen vooral functioneel te zijn ingericht, schoonheid of grandeur is secundair.

Daarna stond Tate Modern op het programma. Tate bevindt zich in een onwaarschijnlijk groot en intimiderend gebouw (een oud power station). Maar het gebouw is grotendeels leeg. Zo zijn er twee torens, en de grootste toren heeft tien verdiepingen waarvan de bovenste vijf sowieso niet in gebruik zijn.

Meer gebouw, dan kunst. In Tate Modern hangen Mondriaans en Picassos, dat trekt het volk natuurlijk, maar gezien de naam die het heeft en het imposante gebouw had ik stiekem ietsjes meer verwacht? Betere route duiding, meer samenhang tussen stukken, meer lijn in het geheel, meer opbouw, meer installaties? Ga naar het Stedelijk en je weet wat ik bedoel.

Maar tot mijn grote verrassing stond The Fountain van Duchamp hier ook. En dat maakt het museum sowieso tot een aanrader. Zeker omdat je je neefjes dan mag proberen uit te leggen waarom die toiletpot een plek heeft in het museum.

Of de jochies het wat vonden laat ik in het midden. Het was een dag van eersten voor ze met veel verbaasde gezichten ๐Ÿ™ˆ

Daarna naar de 2e beste Fish ’n Chips zaak van London (volgens Tripadvisor en hunzelf): Fishcotheque. Gezellig tentje, zeker, prima eten, maar het is niet de Fant. Maar je moet dan ook van erg goeie huize komen wil je als viszaak indruk maken op een Urker.

Daarna de London Eye. Het reuzenrad. Dat wilden de heren. Het hoort er bij. Ik zelf heb gepast en vanuit het gras toegekeken. London Eye is ook een soort kunst, maar toch bekijk ik zelf liever toiletpotten dan dat ik een glazen kooitje samengepakt met onbekenden 100 meter boven de grond bungel.

Daarna terug wandelen naar het hotel: ook gister was het weer heerlijk weer en London is een geweldige stad om te lopen.

Vandaag schijnt het krap 30 graden te worden. Dat belooft wat.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

  • Gerelateerde content per tag