in Dagelijks

Maak dingen

In een wereld waarin consumeren makkelijker dan ooit is, is het belangrijker dan ooit om zelf te blijven creëren.

Letterlijk eindeloos ‘doomscrollen’ of netflixen; het is allemaal nog nooit zo makkelijk geweest. Om tijd op te maken aan consumeren, tijd die je maar één keer kan besteden. Waarom niet die tijd stoppen om zelf iets te maken. Iets bedenken, schaven, nadenken, bezig zijn met iets unieks dat alleen jij kan produceren.

Stoner — het hoofdpersonage uit de bekende gelijknamige roman van John Williams — lag na een voorzichtig, armzalig en wellicht zinloos leven op zijn sterfbed en klampte zijn vingers om een boek dat hij ooit als dertiger gemaakt had — en wat vrijwel niemand had gelezen — maar wat op de meest directe manier een onmiskenbaar stukje van hem was. Op de laatste pagina’s van deze roman realiseert Stoner zich schijnbaar pas, dat dat ene ongelezen boek misschien wel het hoogtepunt van zijn leven was. Waarom? Omdat hij het zelf gemaakt had.

John Williams — zelf schrijver — probeert hiermee natuurlijk iets duidelijk te maken. Erg subtiel is het niet, maar wel helder.

Reden genoeg om iets te willen maken. Heb je nog een extra reden nodig, dan kan ik deze quote van _why aanraden:

“When you don’t create things, you become defined by your tastes rather than ability. Your tastes only narrow & exclude people. So create.” – Why the Lucky Stiff

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • 101+1 - Jan van den Berg

    […] waarom heb ik al eerder over geschreven. Maar ik kan na 101 blogposts een nóg beter antwoord geven waarom ik het nodig […]