in Dagelijks

Maar jij bent er!

De meeste mensen houden niet van lezen. Sterker nog de meeste mensen kunnen steeds slechter lezen. Niet alleen boeken of kranten, maar lezen in het algemeen.

Het is daarom ook niet vreemd dat visuele platformen als Instagram, Snapchat en TikTok veel meer mensen aanspreken dan bijvoorbeeld een boek of een blog.

Lezen is inspannend, kijken is ontspannend.

Terwijl lezen de deur is naar inzicht en verandering. Want hoewel een plaatje meer dan 1000 woorden kan zeggen, zolang het geen werk van Barnett Newman betreft, komt echte verandering voornamelijk van verschillende combinaties van 26 soorten rare kringeltjes die in kleine blokjes, met steeds een beetje ruimte er tussen, achter elkaar worden gezet. Inzicht of verandering komt niet door te kijken naar een strandfoto, of een kek bereid kopje koffie of een leuke fotoshoot van de lokale modewinkel.

En stel je bent daarvan bewust, en wil die inspanning doen, want je wil wat leren, dan kan het nog steeds een uitdaging zijn om keuzes te maken in alles wat er te lezen valt. Het aanbod is overweldigend. Wanneer ik een weekend bijlage van een krant krijg, word ik altijd zenuwachtig. Wie heeft tijd om dit allemaal te lezen! En dit is niet eens de enige krant in Nederland! Dit is ongeveer hetzelfde gevoel wanneer ik een boekenwinkel binnenstap.

Maar laten we het voor nu even bij digitaal lezen houden. We leven tegenwoordig in een wereld van online silos. En de meeste mensen willen ook het allerliefst de silo waar ze iets lezen — zeg Facebook, LinkedIn of Twitter — niet verlaten om iets dat misschien wel interessant lijkt te lezen. Want dan ben je weer uit die timeline en zit je ergens anders. Dat is maar lastig, want dat is extra klikken, en moet je ook weer terug (ook daarom is RSS trouwens geweldig). En de silos doen natuurlijk ook heel erg hun best om dat een zo min mogelijk soepele ervaring te maken.

Het is ook om die reden dat zelfs schrijvers als Grunberg hun dagelijkse voetnootjes in screenshot formaat op Instagram gooien. Alles om de luie lezer (en de silo) tegemoet te komen. Maar het is ook een vorm van armoede. Er mag best een beetje moeite gedaan worden, denk ik.

En dat alles gezegd hebbende is het dus best bijzonder dat jij hier nu bent, en dit leest! Je heb moeite moeten doen om hier te komen en je hebt tot hier gelezen. Welkom, je bent in goed gezelschap.

Laat een reactie achter

Reactie