in Dagelijks

Poka yoke in het wild

In de Japanse autoindustrie is ooit een principe bedacht om fouten in het productie proces te voorkomen. Het idee is om processen of handelingen zo in te richten dat het eigenlijk maar op één manier uitgevoerd kan worden.

Want, zo is de gedachte, ambiguïteit uit het proces halen zorgt voor minder fouten.

De term hiervoor is poka yoke (‘voorkomen van onbedoelde fouten’).

Het wordt dus vooral in processen toegepast, maar poka yokes kom je ook in fysieke dingen tegen:

  • Het hoekje in de simkaart, die zorgt dat die er maar op 1 manier in kan
  • Een geaarde stekker, idem
  • Een micro-USB aansluiting, idem

Fysieke hulpmiddelen om eenduidige aansluitingen of verbindingen te maken. Bewust zo bedacht.

Vandaag echter ontdekte ik een onbewust bedachte poka yoke. Een soort gecrowdsourcde versie.

Ik stond voor een groot aluminium bord met een kaart van alle skiroutes van een gebied, maar ik had moeite om te bepalen waar op de kaart ik precies was (dat stond er niet bij met een pijl). Echter als ik even niet naar de kaart en routes keek, maar naar het bord zelf en zocht naar waar de kleuren versleten waren, en waar een deuk in het bord zichtbaar is, dan zag ik het direct.

Het ontbrekende u-bent-hier punt was namelijk de plek op het bord die veel mensen voor mij even met de skistok hadden aangetikt om iemand anders te laten zien waar ze zijn.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Bezorgers - Jan van den Berg

    […] Alleen maar voordelen, door één simpele hack. Een ultieme poka yoke. […]