in Dagelijks

Stempel op een leven

Het leven is kort genoeg dat de meeste mensen hun leven gedefinieerd kan worden door iets dat ze hebben gedaan in een periode van 5 tot 10 jaar.

Ik kan hier nu legio muzikanten opnoemen die misschien wel carrières van 40 jaar of langer hebben, en heus nog wel af en toe goeie platen maken, maar hun beste muziek? De reden waarom ze bekend zijn? Dat gebeurde in die periode van 5 tot 10 jaar. Of dat nou om Elvis, The Beatles, The Rolling Stones, The Cure of The Smiths gaat.

Er is ook een heel rijtje ondernemers voor wie dit geldt. Individuen die ooit een succesvol product of bedrijf zijn begonnen en daardoor de rest van hun leven denken dat ze overal goed in zijn of verstand van hebben. Maar dat echte succes?

En deze regel geldt natuurlijk het meest voor sporters. De meeste profsportcarrières zijn kort, heel kort. Maar de allerbeste kunnen hier de rest van hun leven op teren (zowel financieel als in bekendheid). Voor mij is het ultieme voorbeeld hiervan van Marco van Basten. Van Basten speelde (noodgedwongen) zijn laatste wedstrijd in 1993 toen hij slechts 28 was. Geknakt in de bloei. Wat had er nog meer in gezeten? Vragen zonder antwoord. Maar hij is nog steeds op TV.

Het afscheid in 1995

Alleen voor wat betreft schrijvers ken ik meer uitzonderingen op deze regel. Sommige schrijven worden echt steeds beter, en hun beste werk is hun laatste. Niet allemaal, zeker niet. Hugo Claus is het tot zijn verdriet nooit gelukt Het Verdriet van België te overtreffen. Maar Hemingway kreeg tegen het eind van zijn leven alsnog een Nobelprijs voor The Old Man and The Sea. Terwijl de werken waar hij bekend door was geworden toch echt meerdere decennia daarvoor waren geschreven.

Hoe dan ook, deze post gaat over korte periodes die een stempel drukken op een heel leven.

Die gedachte houdt me vaak bezig en ik moest er deze week weer aan denken toen er een rechtszaak begon tegen iemand die dacht snel rijk te worden. Het lukte deels. Maar het leek niet allemaal eerlijk te zijn verlopen. Dus wellicht moet hij dat geld terug betalen. Maar wat de uitkomst van de rechtszaak ook wordt, hij zal in zijn leven nooit meer iets kunnen doen dat dit overtreft waardoor mensen dit gaan vergeten. Dit is waarom hij bekend is. Gestempeld voor het leven. Voor iets dat zich binnen een paar maanden afspeelde.

Wat doe je, welke keuzes maak je, waar stop je je tijd in?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie