in Dagelijks

Twee gladde bobbels

Al sinds mijn puberjaren mis ik mijn twee voor-achterste kiezen. De 36 en de 46 als je technisch wil zijn. Waarom weet ik eigenlijk niet eens meer. De ’tandarts’ die ik toen had, trok wel vaker kiezen als dat makkelijker voor hem was, denk ik achteraf.

Dus ik had altijd twee gaten achterin mijn mond waar een rechtopstaande Mentos of pepermuntje goed tussen paste.

En ik heb die kiezen dus al zo lang niet meer dat ik niet beter weet. Totdat een kaakchirurg en tandarts me in 2022 (los van elkaar) tipten dat implantaten hier eigenlijk een perfecte oplossing hiervoor waren.

Implantaten?

Het idee is eenvoudig.

De kaakchirurg boort een gaatje in je kaak, daar zet hij een titanium schroef in. Dat was door de verdoving volledig pijnloos en was minder dan een kwartier werk. Dat geheel moet dan een tijdje vastgroeien, een maand of 4 in mijn geval (ik hoor ook soms een half jaar). En daarna mag je naar de tandarts voor een 3D scan van je gebit en kleurbepaling. En 2 weken later krijgt die tandarts dan een doosje met twee nepkiezen — de kronen — die zij vervolgens op de schroeven zet en ze dicht het geheel met teflon af.

En dat is het.

Dit verhaal van 2 zinnen heeft een doorlooptijd van een jaar gekend (o.a. omdat de kaakchirurg een auto-ongeluk had gehad) en koste ongeveer 4 Fender Stratocasters; de munteenheid waar ik het liefst dure zaken in uitdruk (of 4 iPhones Pros als je wil).

En zo zit ik dus nu sinds vrijdag met 2 gladde bobbels in mijn mond. Mijn tong is in de war en mijn wang duwt ook tegen iets aan waar jarenlang nooit iets zat. Nu wel. Dat is wennen. (En ik word elke ochtend wakker met een vieze smaak in mijn mond, die wel iets afneemt per dag.)

Waarom?

Het is duur, ik had er geen last van en je ziet het eens? Klopt allemaal.

Maar die twee achterste kiezen stonden los, en dat is op de lange termijn niet bevorderlijk. Die twee hebben nu dus weer een buurman om het kauwen mee te delen. En hoe ouder je wordt, hoe belangrijker je kaakbot wordt. Dat kaakbot heeft nu weer een (zij het kunstmatige) wortel en doet weer wat.

Ik ben nu nog steeds aan het wennen: smaak, vorm, algehele aanpassing in mijn mond. En omdat er wat ruimte onder de kronen zit, moet ik daar met een speciale borstel poetsen (een zgn. rager) en je moet 2 keer per jaar naar de mondhygiënist. Maar dat is sowieso aan te raden. Of je implantaten hebt of niet.

Het is mooi wat er tegenwoordig allemaal kan. Zorg goed voor je tanden en als je je tandarts niet vertrouwt, kies een andere.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Het rekje - Jan van den Berg 31 januari 2024

    […] ik heb zelf natuurlijk die gladde bobbels gekregen, wat een heel traject was van ongeveer evenveel […]