in Dagelijks

Typo trofeekast

Ik heb een hobby.

Namelijk het verzamelen van screenshots. Specifieke screenshots. Screenshots van het contact dat ik heb gehad met mensen of uitgeverijen naar aanleiding van (spel)foutjes die ik in hun website of publicatie vond.

Hier de buit van afgelopen week.

Ik heb een mapje met dit soort screenshots als een soort trofeekast.

Natuurlijk zijn de beste finds de twee die ik ooit vond in werk van Donald E. Knuth. Die gaan nooit getopt worden.

Maar een erg belangrijke datumfout vinden in een boek van de altijd precieze Beatrice de Graaf staat ook hoog op de trofeelijst. Ze reageerde overigens sportief.

Het leukste is natuurlijk om reactie terug te krijgen, wat niet altijd het geval is. Zo ben ik nog in afwachting van een grove fout die ik laatst vond in de Nederlandse vertaling van Crossroads (Kruispunt) van Jonathan Franzen. Maar misschien dat de uitgever zich een beetje schaamt voor deze fout.

Waarom doe ik dit?

Ik mag graag op details letten, en vooral met boeken kan ik me verbazen hoeveel fouten er soms in staan: leest niemand mee voordat het naar de drukker gaat? Dat jeukt!

Contact leggen is een manier om de wereld iets beter te maken. Of misschien is het een plekje om aan te krabben. Zoiets.

Maar ik doe dit vooral omdat ik het zelf ook waardeer wanneer iemand mij op een foutje wijst! Echt.

Als iemand de moeite neemt om het werk beter te willen maken.

Ik ben beslist niet de beste in d’s en t’s en vaak wanneer ik zelf iets schrijf kan ik er tien keer overheen lezen, omdat ik na de tweede keer niet meer lees wat er staat maar dan lees ik wat ik mijn hoofd bedoel. En dan zie je je eigen fouten niet meer.

Dus zie je wat (misschien wel in deze post): laat het me weten! Dan mag je het daarna screenshotten.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie