in Dagelijks

Oneindige spelletjes

In 1986 schreef James Carse het boek Finite and Infinite Games. Futuroloog Kevin Kelly zei over dit boek dat het zijn kijk op alles had veranderd. Toch duurde het tot 2019 — toen Simon Sinek het idee op een meer toegankelijke manier opschreef en toepaste op leiderschap — dat het breder aansloeg.

En wat is dit idee?

Het idee is dat er twee soorten spellen zijn. Er zijn spellen met een einde en waar winnaars en verliezers zijn. Het doel van zo’n spel is om het einde te bereiken (denk: voetbalwedstrijden). Maar er is ook een ander soort spel, een spel waarbij het doel is dat je kan blijven spelen en waar er ook meerdere winnaars kunnen zijn. Dit spel is oneindig.

Het eindige spel gaat om het publiek, het oneindige spel gaat om de spelers.

Het is duidelijk dat dit oneindige spel veel voordelen heeft. Het is het spel dat ondernemers of kunstenaars spelen. Ondernemen om te kunnen blijven ondernemen, schilderijen maken om schilderijen te kunnen blijven maken.

Dit is het grote idee achter beide boeken. Dat je met deze lens de wereld kan bekijken en dat er spellen zijn die oneindig zijn en die hebben meestal de voorkeur.

Welk soort spel speel jij?

Laat een reactie achter

Reactie