in Dagelijks

Vanishing Internet

Ik zag onlangs de Kickstarter video voor een boek van Kevin Kelly. Het is een enorm fotoboek van 1000 pagina’s met 9000 foto’s, gemaakt over een periode van 40 jaar — over Azië. Kevin Kelly beweert dat niemand meer van Azië gezien heeft dan hij.

In het boek legt hij de rap verdwijnende enorme diversiteit aan Aziatische culturen vast en het heet daarom: Vanishing Asia.

Wat mij vooral raakte in deze video — nadat Kevin Kelly een klein stukje van die verdwijnende diversiteit heeft willen laten zien — is de volgende quote:

You need to look now because it is fast disappearing, thousand-year-old cultures are almost totally gone. It took me 40 years in 35 countries to find the little that is left. I found that world outside of time before everything was the same.

Kevin Kelly

“Voordat alles hetzelfde was.”

Dit slaat natuurlijk op onze allesoverheersende westerse wereld, die als een pandemie over de hele wereld trekt. En waardoor alles uiteindelijk een grote eenheidsworst lijkt te worden. Één massieve monocultuur, waar iedereen hetzelfde eet, zich hetzelfde kleed, naar dezelfde muziek luistert en dezelfde boeken leest en dezelfde films kijkt. Dat is niet moeilijk voor te stellen, want dat proces zitten we middenin.

Maar ik moest ook aan het internet denken.

Vroeger was het internet van alles: quirky, weird, spannend, verassend. Nu is het internet vooral een handjevol grote sites, die ook allemaal elkaar nog eens proberen te kopiëren, het is één grote monocultuur.

Iemand zou een boek moeten maken over dat verdwijnende — en in sommige gevallen reeds verdwenen — internet. Ik zou het kopen.

(NB en natuurlijk probeer ik dat internet levend te houden o.a. door te bloggen).

Laat een reactie achter

Reactie