in Dagelijks

5000 dagen lang paardrijden

Ik hoorde futuroloog Kevin Kelly laatst opmerken dat social media slechts 5000 dagen oud is. Hij zei dit natuurlijk om het in perspectief te zetten. Want 5000 dagen is niet lang!

Daarnaast vergeleek hij het gebruik van social media met paardrijden: iets dat best complex is en je alleen maar kan leren door het te doen. Je kan niet door een boekje te lezen, plotseling leren hoe je moet paardrijden.

Deze twee ideeën combineert hij vervolgens: we kunnen als mensheid alleen maar leren om met social media om te gaan door het te gebruiken. Het zelfs te omhelzen. Want dat is de enige manier om het kunnen te sturen. Maar dat kost tijd (meer dan 5000 dagen) en gaat met vallen en opstaan.

Dus we hoeven er niet bang voor te zijn of het te schuwen. Maar we moeten wel beseffen dat we dus nog maar aan het begin staan, om te ontdekken wat het is en wat het kan.

En dus predik ik de omhelzing van technologieën als een manier om ze te sturen. […] Het probleem met sociale media is dat het minder dan 5000 dagen oud is of zoiets. Het is een baby.
Het zal enige tijd duren, een generatie, voordat we erachter komen waar het goed voor is, hoe het te gebruiken, wat de limieten zijn, al dit soort dingen. En dan pas kunnen we proberen het te sturen. […], ik vind het raar dat we verwachten dat we kunnen weten hoe deze zeer gecompliceerde dingen zullen reageren. Net zoals besluiten dat je baby dokter gaat worden. “Ik zie het in hun ogen, je moet een artiest zijn. Ze kunnen maar beter kunstenaar zijn.’ Ze kunnen maar beter zijn wat het ook is.

Kevin Kelly

Laat een reactie achter

Reactie