in Dagelijks

Vragen over klassieke albums

Ik volg de hitlijsten al een tijdje niet meer, maar als ik de album top 200 van de USA van afgelopen week bekijk, lijkt er ook niet echt veel veranderd te zijn.

billboard200.png (967×203)

Geen onbekende albums. Zeg maar gerust klassiekers. Rumours (1977) is zondermeer één van de best verkochte albums van de jaren zeventig en Nevermind (1991) natuurlijk van de jaren negentig. Maar het opmerkelijke is dat beide albums aan het stijgen zijn. En dat terwijl ze opgeteld al 10 of 11 jaar in de album lijst hebben gestaan.

Scroll je verder door de Billboard 200, dan kom je nog meer klassieke albums tegen van AC/DC, Queen, Journey, Guns N’ Roses, Tom Petty en Metallica. En allemaal stijgen (!) ze in de lijst.

Een nieuwe generatie die deze muziek ontdekt?

Betekent dit dat muziek vroeger dus beter was, of in ieder geval goed genoeg om generatie overstijgend te zijn? Betekent dit dat muziek nu minder goed is? Of dat er minder mensen zijn die nog albums kopen en dat er veel minder albums verkocht hoeven te worden om binnen te komen in de hitlijst? Betekent het dat de manier van (verkopen/luisteren) meten aangepast is? Of betekent dit dat het album als idee niet meer bestaat, maar dat er nog wel behoefte aan is en klassieke albums zo een leegte opvullen? Of betekent het dat zolang mensen muziek luisteren dat deze albums altijd en elke (volgende) generatie zal aanspreken omdat ze iets universeels zeggen?

Of is het antwoord gewoon Tik Tok.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie