in Dagelijks

Waarom hebben vliegtuigen niet-roken lampjes?

Er mag al heel lang niet meer gerookt worden in vliegtuigen, toch branden er in alle vliegtuigen nog steeds permanent ‘no-smoking’ lampjes.

Iedereen weet ondertussen toch wel dat je niet mag roken in een vliegtuig?

Er zijn meerdere redenen waarom vliegtuigen deze lampjes hebben:

  • Wet- en regelgeving: Vliegtuigen vallen onder dezelfde regels als restaurants en hotels en dienen hun klanten er op te wijzen dat er niet gerookt mag worden.
  • Gemak en kosten: Het is heel duur om het oude complexe — en daardoor zeer kostbare — design van een vliegtuig aan te passen. Het is goedkoper om gewoon het oude design mét de lampjes te gebruiken.
  • Niet iedereen heeft al eens gevlogen en kent de regels.

En dat laatste brengt ons bij de hele eenvoudige en logische verklaring:

  • Mensen roken nog steeds in vliegtuigen.

Dit is waarom de toiletten in vliegtuigen een asbak hebben. Het mag niet, er wordt op gewezen, en er staan stevige boetes op, maar het gebeurt toch. En om te voorkomen dat er brand ontstaat, dan liever een asbak.

Dit is onderdeel van Amerikaanse wetgeving om brand in een vliegtuig te voorkomen. Stel dat iemand zijn peuk in de prullenbak van de WC gooit.

Ik vind het een mooi voorbeeld hoe wet- en regelbedenkers er van uitgaan dat hun wetten of regels — ondanks alle maatregelen en sancties — toch niet opgevolgd worden. Maar als het risico zo enorm groot is dan moet je daar dus wél rekening mee houden.

Laat een reactie achter

Reactie