in Dagelijks

Wat is een mentor?

Onze dochter van 11 is altijd enthousiast en nieuwsgierig naar alles. Dat zijn denk ik wel mijn twee favoriete eigenschappen aan haar en waarvan ik hoop dat ze die nooit kwijt raakt. Ze zit nu in groep 8 en is dus bezig om middelbare scholen te bekijken. Dit bracht bij mij de volgende herinnering naar boven.

Mijn zus is een jaar ouder dan ik, en via haar wist ik wat een mentor op het middelbare onderwijs was en wat die deed. En toen ik dus een introductiemiddag had op de middelbare school, vertelde de docent daar aan mijn klasgenoten en hun ouders het een en ander en noemde terloops het woord mentor.
Aan de blikken om me heen kon ik zien dat mijn klasgenoten niet wisten wat dit was, dus ik stak mijn hand op en vroeg: wat is een mentor?

Dit werd gezien als een bold move. Je hand opsteken en een vraag stellen! Waar je ouders bij zijn nog wel! Oei!

Ik heb nooit goed begrepen waarom dit een ding was en het maakt me ook niet uit. De vraag moest gesteld worden. De docent excuseerde zich, vond het een goeie vraag en legde het vervolgens uit.

Een paar dagen later liep ik op straat en kwam er een buurjongen voorbij fietsen. Hij zat niet bij ons op school maar we kenden elkaar wel. Hij stopte naast me en zei: “haha wat is een mentor?” Al lachend de vraag citerend die ik had durven stellen. Dit nieuwtje was dus voor me uit gesneld, zo bleek. We maakten kort contact. Daarna keek hij om zich heen en zijn blik werd serieus en toen vroeg hij: maar wat is een mentor dan eigenlijk? En ik vertelde hem daar op straat wat een mentor was.

Ik weet nog precies de plek en wie dit was. En was dit niet gebeurd dan was ik waarschijnlijk vergeten dat ik die vraag had gesteld.

Ik denk hier nog wel eens aan omdat er veel in zit over wie ik ben en hoe ik eigenlijk toen ook al was als 11-jarige.

  1. Aanvoelen wanneer anderen het niet snappen: check.
  2. Niet bang om ‘domme’ vragen te stellen ook al weet ik zelf het antwoord: check.
  3. Het belangrijk vinden dat iedereen het snapt: check.
  4. Het geen probleem vinden iemand wat uit te leggen: check.

Het is goed om te weten dat zelfs wanneer je nog maar 11 jaar bent er dus al veel duidelijk is over wie en hoe je bent. Dus wanneer je enthousiast en nieuwsgierig bent op je 11e, dan hoort dat waarschijnlijk bij jou. En dat stelt me gerust, want dat betekent dat het dus wel goed komt met onze dochter.

Laat een reactie achter

Reactie