in Dagelijks

Wat weet je niet

De bekendste uitspraak van filosoof Epictitus is ongetwijfeld: het is onmogelijk iemand iets te leren wat hij of zij al denkt te weten.

Het paradoxale is echter, dat je als leraar snel genoeg ontdekt wanneer iemand iets al denkt te weten. Want je komt niet verder, iemand neemt steeds de verkeerde afslag, luistert niet echt. Allemaal duidelijke tekenen. En iedereen die ooit iets uitgelegd heeft aan een groep of individu zal direct begrijpen wat ik bedoel. Echter als leerling — aan de andere kant — is dit vrijwel onmogelijk, want hoe weet je wat je niet weet?

Het antwoord is eenvoudig: dat weet je niet.

De oplossing is gelukkig minstens net zo elegant in zijn eenvoud: heb een open houding. Naar alles. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ook hier zijn verschillende tekenen: ben je bang om vragen te stellen die naief of dom overkomen? Of stel je uberhaupt weinig vragen (controle vragen, samenvattende vragen, verduidelijkingsvragen en meer)? Dan heb je waarschijnlijk geen open houding, en belemmer je jezelf van de mogelijkheid om écht wat te leren.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie