In de nieuwste POM aflevering over internetpioniers raakt internetpionier Marleen Stikker in een nogal verhitte discussie met Alexander Klöpping over o.a. het belang van open source software.
Een belangrijke opmerking die Marleen maakte is dat je niet open source moet kiezen omdat het open source is — alsof het in zichzelf iets beters is — wat natuurlijk iets verhevens heeft. Maar, je moet het kiezen omdat het transparanter is en op de lange termijn meer mogelijkheden biedt. En hoewel het niet helemaal de kern van de discussie was — dat ging meer over bedrijven vs. maatschappelijk initiatieven en verantwoordelijkheden, wil ik toch één van haar argumenten over FOSS (vrije software en opensourcesoftware) extra kracht bij zetten door te delen wat ik postte in de POM Telegram groep.
Dit omdat er daar net werd gedaan alsof Uber — het gebruikte voorbeeld door Alexander — alles zelf had bedacht en zo de wereld beter had gemaakt.
En hoewel Marleen haar punt meer ging over dat dit type bedrijven veel regelgeving proberen te ondermijnen en bijvoorbeeld niet goed met klantdata omgaan, gaat deze post — in lijn met wat Marleen zegt — over het feit dat Uber feitelijk helemaal niet kan bestaan zonder open source!
Zelf luisteren naar de aflevering kan hier.
(Hier mijn reactie. De tekst is iets aangepast voor leesbaarheid, het voorbeeld dat in de discussie veel werd gebruikt, was Uber).
Genoten van de aflevering! Ik vond het een heel fijn geluid dat Marleen liet horen. Maar ik sta zelf ook meer aan die kant.
Ik wil één van Marleen haar argumenten extra onderstrepen (specifiek over open source software): want ALLES wat je online gebruikt staat op de schouders van giganten.
Zo denk ik dat SLECHTS 1% van de hele stack waar Uber op draait, proprietary is.
En de rest is FOSS software:
- De servers waar het op draait: GNU/Linux
- De taal waarin deze software is geschreven (en veel van de software hieronder): C/GCC
- De webservers die de content serveren: Apache/Nginx
- De servertaal waarin de code is geschreven: NodeJS, Kotlin, Go, PHP etc.
- De clienttaal waarin de code is geschreven: JS, ReactJS etc.
- De browsertaal waarmee de paginas gepresenteerd worden: HTML en CSS
- De browsers waar je het mee bekijkt: Chromium of Firefox
- De compressie techniek die het verstouwen van grote hoeveelheden data mogelijk maakt: zstd
- De versleuteling waar alles heen en weer gestuurd mee wordt: OpenSSL
- De protocollen die alles heen en weer sturen: TCP/IP
Dit is ALLEMAAL open source software (of open specs zoals JS, HTML en TCP/IP). Miljoenen en miljoenen regels code. Zonder FOSS geen Uber.
Uber bestaat bij de gratie van FOSS.
En zo is het met heel veel online diensten; Google, Facebook, TikTok, Snap en meer.
Maar het geldt ook vaak voor niet-online diensten. Iedereen weet dat iOS en MacOS zwaar leunen op FreeBSD.
Een hele grote uitzondering op dit alles is Microsoft omdat die sinds dag 1 alles proprietary hebben gemaakt. Maar met hun cloudbeweging (365) leunen ze ook steeds meer op bovenstaande technieken (daarom hebben ze er ook zo lang tegen aan gehikt).
Bonus, dit is mijn reactie op de opmerking/vraag dat de voorbeelden die ik hierboven noem allemaal grote bedrijven zouden zijn:
Het begint altijd wel klein:
- Linux: “Just a Hobby, Won’t Be Big and Professional”
- PHP: Rasmus dacht ik maak dit en dan komt er vast wel wat beters (never happened)
- OpenSSL: herinneren we Heartbleed nog? We kwamen er met z’n allen achter dat dit letterlijk two part-time employees waren.
- Javascript, famously in 10 dagen gemaakt door Brendan Eich die IETS nodig had:
- zstd: Letterlijk 1 persoon!
En zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂
Het punt is dit, open source software begint met een spark. Vaak één persoon, en soms blijft het bij deze persoon, maar veel vaker haken er meer mensen MET DEZELFDE INSTELLING aan en groeit het. Vaak op een idealistische en organische manier.
Soms groeit het door tot een ‘echt’ bedrijf (wat dat ook mag betekenen): maar de instelling verandert daar niet door (recente Red Hat ontwikkelingen even daargelaten).
En ik denk dat Marleen ook precies dat bedoelde: het kan dus wel! Software maken met een andere insteek dan puur geld verdienen, landjepik of machtsposities verwerven. Sterker nog, op de lange termijn is het vaak juist die software die wint en die beter is voor iedereen. En dat zouden we juist moeten stimuleren. Uber kan en mag ook bestaan maar laten we niet doen alsof die het wiel zelf uitgevonden hebben. Ook zij zijn juist enorm afhankelijk en gebaat bij open source software.
Uber is dus geen representatief voorbeeld — alleen wel heel zichtbaar — in deze discussie. Linux is minder zichtbaar, maar een veel beter voorbeeld van software gemaakt voor iedereen en waar iedereen wat aan heeft. Zelfs Uber.
Webmentions
[…] Marleen Stikker fittie met Alexander Klöpping […]
[…] wereld zoals we die kennen is grotendeels gebouwd op en om open source software. Bijvoorbeeld hoe jij dit berichtje leest. Dit gaat via vele lagen van open source software. Je […]
[…] Begin met graven zegt Pieter Levels Marleen Stikker fittie met Alexander Klöpping […]