in Dagelijks

A Tale of Two Companies

Gisteren werd bekend dat het hippe, leuke bedrijf Figma voor 20 miljard werd overgenomen door Adobe, de logge, stugge, stroperige moloch.

Mensen hadden meningen.

Echter zo´n overname is heel logisch, want bedrijven bestaan nou eenmaal om geld te verdienen. En om die reden zal elk bedrijf of ooit ophouden te bestaan óf overgenomen worden. Er is geen tussenweg. Dit zijn de enige twee logische eindpunten voor elk bedrijf, omdat dit in lijn is met de bestaansreden van elk bedrijf.

Zo niet, dan is het bedrijf waar je over spreekt of een liefdadigheidsinstelling of een (semi-)overheid instelling.

Die bevestiging van deze theorie kwam ook gister.

Want zo was er ook het nieuws dat het hippe Patagonia werd weggegeven door de oprichter. Ook hier hadden mensen meningen over. Er is veel over te zeggen en deze move is vele malen zeldzamer dan de overname van Figma.

Maar wat het vooral dubbel onderstreept is de bovengenoemde theorie dat een bedrijf slechts twee eindpunten kent. Want door het omvormen tot een min of meer politieke organisatie valt Patagonia niet meer onder de spelregels van een normaal bedrijf.

Een bedrijf kan dus wel een andere eindbestemming kiezen, maar dit is heel zeldzaam en kan alleen als ze er voor kiezen om geen bedrijf meer te zijn.

Geef een reactie

Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webmentions

  • Big tech, small minds - Jan van den Berg

    […] Bedrijven hebben de paradoxale eigenschap dat ze alles doen om te blijven bestaan (bijv. massale ontslagrondes) want niemand wil de volgende DEC zijn, maar tevens leven ze in de wetenschap dat geen enkel bedrijf voor altijd zal bestaan. Dat is bekend. […]