in Dagelijks

Anton Corbijn over creativiteit

Ik kreeg de tip dat Anton Corbijn in de podcast Nooit Meer Slapen te gast was. Ik heb een paar gesigneerde boeken van Corbijn en één van mijn tooltjes is min of meer naar hem vernoemd. Dus mijn interesse was gewekt.

Twee quotes van deze domineeszoon wil ik er uit pikken.

“Ik had het gevoel dat ik wist wat een foto goed maakt, zonder dat ik het onder woorden kon brengen.”

Dit gaat over smaak, wellicht hét onderscheidende talent van elke artiest of maker. Corbijn vult aan door te vertellen dat hij oog heeft voor compositie. Dat is talent, zeker. Een aangeboren eigenschap die niet altijd niet te articuleren is. Maar ik moest hierbij ook denken aan de smaakkloof van Ira Glass. Want zou de kloof bij het maken van foto’s kleiner zijn; omdat het resultaat van je werk is wat je zelf ook al ziet? Dit itt bijv. Ira Glas die radioprogramma’s maakt.

“Je wordt pas creatief wanneer je met je rug tegen de muur staat.”

Slechts 36 foto’s kunnen maken met één rolletje — en geen geld hebben voor meer — dwong Corbijn om goeie foto’s te maken. Maar ook nu wil en stopt hij bewust beperkingen in zijn aanpak (schieten uit de losse hand, schieten op een smartphone etc.)

Want beperkingen werken scheppend.

Zelf luisteren kan hier.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie