in Dagelijks

De Bergrede en Gandhi

De Bergrede is één van de belangrijkste stukken tekst — al dan niet in één zitting uitgesproken door Jezus op een berg — waar het christendom grotendeels op gestoeld is.

En soms hoor je dingen die je niet wil kapot fact-checken, maar toen ik het volgende hoorde heb ik het toch even gecontroleerd. Namelijk het feitje dat Mahatma Gandhi tijdens zijn volwassen leven twee keer per dag (!) de Bergrede las.

Deze site ondersteunt deze theorie. En deze site — die waakt over het nalatenschap van Gandhi — legt uit hoeveel de Bergrede voor Gandhi betekende.

En of Gandhi het nu wel of niet exact twee keer per dag las, dat het enorm belangrijk én daarmee invloedrijk was voor Gandhi, lijkt duidelijk. Want zo was voor Gandhi — net als voor MLK een paar decennia later — de Bergrede een grote inspiratie voor zijn geweldloos verzet-filosofie.

Zoals bekend is herhaling de enige manier om iets te laten beklijven. En ik kan geen betere manier verzinnen om iets te laten beklijven dan het een leven lang twee keer per dag te lezen.

Ik deel dit feitje omdat het nieuws voor mij was, terwijl ik op een of andere manier het idee had dat ik dit eigenlijk al langer hoorde te weten. Dat Gandhi — een Hindu — deze woorden zo vaak las.

En ik vond het enorm tot de verbeelding spreken dat iemand ruim veertig jaar lang, twee keer per dag dezelfde tekst las. Wat betekent dat Gandhi deze tekst van ongeveer 2500 woorden misschien wel 30.000 keer gelezen zou moeten hebben. Ik ken daar geen andere voorbeelden van.

Maar het zegt denk ik vooral ook iets over de rijkdom van de tekst, dus uiteindelijk laat het me achter met de gedachte dat ik misschien de Bergrede ook wat vaker kan lezen.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • De andere wang - Jan van den Berg

    […] geworden door de Bergrede en vaak misbruikt. Je zou het namelijk kunnen interpreteren als zwakheid of overgave: toe maar, sla […]