in Dagelijks, Podcasts

De echte bedreiging voor onze cultuur

Als je binnen een paar dagen op twee verschillende momenten ongeveer hetzelfde idee voorbij hoort komen dan blijft dat plakken.

Het idee is dit: dat sommige mensen zich druk maken over de vermeende invloed van asielzoekers als bedreiging voor de eigen cultuur (wat dat ook mag zijn), terwijl de échte bedreiging van diezelfde cultuur en bijbehorende normen en waarden al lang en breed is komen binnen denderen en juist met open armen wordt ontvangen en ingrijpende invloed heeft, maar daar hoor je dan niemand over.

Historicus Remieg Aerts stelt in de podcast met Heijne en van Teutem dat de Amerikaanse cultuur de overheersende cultuur is geworden en dat dat in alles doorwerkt; films, muziek, consumptiegedrag en commerciële gekte als Black Friday, Valentijn, Halloween en de kerstman. Je ziet niemand de straat op gaan met een megafoon om er tegen te ageren. Nee, we vinden het doodnormaal. Het is inmiddels onderdeel van onze eigen cultuur geworden.

In Met Nerds om Tafel stelt Hans de Zwart min of meer hetzelfde idee aan de orde maar dan van uit de tech hoek. Nederland — voorloper op het internet — heeft alles klakkeloos weggegeven aan de big-tech uit de US: Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft. Grote (en groeiende) delen van onze data en dienstverlening draaien op en zijn afhankelijk van servers van de Amerikanen en slechts een handjevol mensen maakt zich hier druk over.

Twee ideeën waar dezelfde verbazing (we laten het gebeuren) over hetzelfde feit (Amerikaanse cultuur wordt alles bepalend) aan ten grondslag ligt.

Het gaat niet om de oorzaak en of dit een goede of slechte ontwikkeling is, misschien is het wel fijn die Amerikaanse cultuur! Dus wat zegt dit dan wel?

Misschien dat we ons in dit licht dan ook niet zo druk moeten maken over die vermeende andere bedreigingen óf — als onze cultuur ons zo lief is — dat we ons misschien dan eerder wat drukker moeten maken over die échte bedreiging die al gaande is?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie