in Dagelijks

De meeste schrijvers worden overschat

Ten minste, dat stelt Bas Heijne, in een vlot leesbaar (erg unlike De Groene) vraag en antwoord interview.

De hele quote leest als volgt

Ik denk dat de meeste schrijvers overschat worden. Van alle duizenden boeken die verschijnen, zal slechts een handvol de tand des tijds doorstaan. Ik bedoel dat niet negatief. Juist dat enthousiasme โ€“ of noem het overschatting, dat is in wezen hetzelfde โ€“ houdt de literatuur in leven.

Bas Heijne in de Groene

De duider des vaderlands legt in het eerste deel van deze quote de vinger op die zere plek die ik voel, die steen in mijn maag, wanneer ik een kringloopwinkel binnenstap: de onmogelijke hoeveelheid boeken.

De meeste kringloopwinkels bergen natuurlijk niet meer dan een fractie van de boeken die er zijn, en slechts een fractie daarvan kun je in leven lezen en slechts een fractie daarvan zullen je bijblijven. Een handjevol boeken op een mensenleven, maximaal.

En toch verschijnen er nog steeds, elke dag, nieuwe boeken, meer en meer. En ik denk dan aan de Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse, Chinese, Japanse, Ethiopische, Afghaanse, Nigeriaanse, Senegalese literatuur waarvan wij meestal totaal niets weten, maar waar vast ook kringloopwinkels zijn met hun eigen fracties van fracties.

De moed zou je in de schoenen zinken, als lezer — er is niet tegen op te lezen — maar ook als schrijver. Want je moet immers wel heel stevig in je schoenen staan wil je denken dat je daar nog iets aan toe kan voegen.

Maar — zo stelt Heijne in het tweede deel van de quote — dat is juist wat literatuur in leven houdt. Iets om over na te denken.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

 1. Ik denk dat het voor een heel groot deel neerkomt op toevalligheden. Er is niet zoiets als een kwaliteitsnorm dat ervoor zorgt dat iedereen die eraan voldoet zichzelf zal overleven.

  Hoe je ook je best doet om iets goeds te schrijven, het levert geen garantie. Voor wat dan ook. Daarom maakt het eigenlijk ook niet uit of het goed of slecht is. Het gaat om de intenties van de schrijver en of die er gelukkig mee is. De rest is een zucht in het universum.

  • Ik ben dat ook steeds meer en meer aan het denken.

   Mooi, die “zucht in het universum”. Zou zomaar de titel van een goed boek kunnen zijn ๐Ÿ˜‰

Webmentions

 • Zal het goede overleven? – Marco Raaphorst 16 februari 2024

  […] Blogger Jan van den Berg citeert Bas Heijne: […]