in Dagelijks

De vijf van Hay

Blogger, wikipediaan en digitale maker Hay Kranen werd 40 en schreef 40 levenslessen op.

Een beetje in de lijn van Kevin Kelly wiens levenslessen inmiddels zo populair zijn dat ze in boekvorm zijn uitgekomen.

Er zijn veel vergelijkbare engelstalige lessen te vinden. Maar ik kende (nog) geen Nederlandse bloggers die dit doen (ik hoor het graag!): en daarom waren deze extra leuk om te lezen.

Sommige was ik het mee oneens, bij anderen knikte ik instemmend.

Deze 5 sprongen er uit voor mij, YMMV.

8. Leer Excel / spreadsheets. Mét formules. SUM, VLOOKUP en COUNT zullen je leven veranderen.

Ik wil dit breder trekken: dit geldt voor de meeste tools. Investeer tijd om tools te leren. Of het Excel, Vim of een Makita schroefboermachine is. Tools en gereedschap zijn wat mensen onderscheid van elk ander levend wezen.

9. Als je denkt: “dit moet ik vastleggen” doe het dan nu. Als je denkt: “dat doe ik later wel” vergeet je het of ben je te laat.

Bijvoorbeeld een idee voor een blog!

15. De wereld kent een chronisch gebrek aan luisteraars. Luisteren is niet je mond houden maar vragen stellen en antwoorden herformuleren zodat je snapt (en laat blijken) wat de ander bedoelt. En niet elke vraag die mensen stellen vraagt om een oplossing. Soms willen ze gewoon hun verhaal kwijt omdat ze zich k*t voelen of eenzaam zijn.

Heel veel ja.

26. Aannames zijn de oorzaak van alle misverstanden en ellende. Als je denkt dat je iemand snapt, vertel dan jouw interpretatie en check of het echt klopt.

Zie hierboven.

32. Als je vastlegt wat je doet en hoe je jezelf voelt (in een dagboek, gedicht, muziek, welke vorm dan ook) ga je patronen zien. Dat geeft inzicht en laat zien dat het beter met je gaat dan je denkt.

Doen!

Laat een reactie achter

Reactie