in Dagelijks

Hanya Yanagihara Part Deux

Ik las laatst een blog waarin het volgende werd gezegd:

I was reading a book recently and I could feel a part of my mind trying to find a way to blame the subjects of the book for their own problems. The reason I was doing this, I came to reflect, was that if it was their fault, then I wouldn’t really have to care. I wouldn’t have to do anything or change any of my beliefs. I think it is this impulse that explains so much of where we are in the world today. This headline here is one that I think about almost every single day for that reason. You have to fight that trick of the mind, the one that looks for reasons not to care. It’s the devil’s magic.

De headline waar naar verwezen werd is de volgende: I Don’t Know How To Explain To You That You Should Care About Other People.

Het is zo’n headline waar bijna meer in wordt gezegd dan in het hele artikel.

Eerder scheef ik over A Little Life van Hanya Yanagihara. En ik ben vrij duidelijk wat ik van dat boek vind. En bij het lezen van bovenstaande moest ik natuurlijk aan dit boek denken.

Maar ik twijfel of dit dus ook voor fictie zou moeten gelden.

Laat een reactie achter

Reactie