in Dagelijks

Hoeveel voorouders heb ik?

In groep 8 deed ik een project waarbij ik contact had met een broer van mijn opa, die — zeer ongebruikelijk — niet op Urk woonde. We hadden contact omdat hij de van den Berg-stamboom had uitgezocht. En dat was een opdracht voor school.

Ik kreeg de stamboom van hem via de post: het zat in een bruine envelop en de stamboom was handgeschreven. Ik heb deze vast nog wel ergens.

De stamboom ging terug tot de 17e eeuw, 16-nogwat. Allemaal van den Berg, veel heetten Sjoerd (net als de broer van mijn opa), veel waren visserman geweest en vrijwel allemaal waren ze geboren en getogen op Urk.

Stambomen zijn leuk, zo kun je ontdekken dat je familie bent van Emily Dickinson.

Ik moest hier weer aan denken toen ik de bovenste en deze blog las. En die laatste blog rekent uit hoeveel voorouders je hebt. En als ik dus mijn stamboom pak tot die tot 16-nogwat terug gaat, dan zijn er volgens de rekensom op die site 32.768 mensen uit 1648 die ik tot mijn voorouders kan rekenen!

Niet zo gek natuurlijk, je hebt 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders etc.

Echter deze som gaat niet helemaal op (dat zegt de auteur zelf ook). En daar is een goede reden voor: de kwartielherhaling.

In Engels heet het pedigree collapse of in Duits Ahnenverlust.

Kwartierherhaling, ook wel kwartierverdubbeling genoemd, is het verschijnsel in de genealogie waarbij eenzelfde persoon meerdere keren in een kwartierstaat voorkomt. Kwartierherhaling is onvermijdelijk: per generatie verdubbelt het aantal voorouders. Gaat men tien generaties terug, dan heeft men al meer dan 1000 voorouders. Gaat men twintig generaties terug, dan zijn het er al meer dan een miljoen, en na dertig generaties een miljard. Zo veel mensen leefden er een paar eeuwen geleden nog niet op aarde. Bovendien zijn iemands voorouders meestal beperkt tot een vrij klein gebied.

Wikipedia

Ik kende dit woord nog niet in groep 8. Maar ergens had ik wel het idee dat zoiets moest bestaan, want het is natuurlijk best logisch. Lees hier meer over wat het is.

Laat een reactie achter

Reactie