in Dagelijks

Meer met minder met de Mexicaanse visserman

Deze week konden we zien hoe een miljardair omgaat met zijn investering van 44 miljard dollar, klapte cryptobedrijf FTX in elkaar en deed miljarden verdampen én ben ik vergeten waar ik 100 euro aan boekenbonnen heb gelaten.

Ik maak me vooral druk om één van deze drie dingen. Het is een goed moment om het volgende verhaal in gedachten te houden. Het verhaal de Mexicaanse visserman.

Klik de link voor de Engelse versie. Hier volgt een Nederlandse vertaling.


Een Amerikaanse investeringsbankier was op de pier van een klein Mexicaans kustdorpje toen een kleine boot met slechts één visser aanmeerde. In de kleine boot zaten verschillende grote geelvintonijnen. De Amerikaan complimenteerde de Mexicaan met de kwaliteit van zijn vis en vroeg hoe lang het duurde om ze te vangen.

De Mexicaan antwoordde: Niet zo lang”. De Amerikaan vroeg toen waarom hij niet langer buiten bleef en meer vis ving? De Mexicaan zei dat hij genoeg had om zijn gezin te voorzien. De Amerikaan vroeg toen: “maar wat doe je met de rest van je tijd?”

De Mexicaanse visser zei: “Ik slaap uit, vis een beetje, speel met mijn kinderen, neem siësta met mijn vrouw Maria, wandel elke avond naar het dorp waar ik wijn drink en gitaar speel met mijn amigo’s. Ik heb een vol en druk leven.” De Amerikaan schamperde: ‘Ik ben een Harvard MBA en zou je kunnen helpen. Je zou meer tijd moeten besteden aan vissen en met de opbrengst een grotere boot kopen. Met de opbrengst van de grotere boot kun je meerdere boten kopen, uiteindelijk zou je een vloot vissersboten hebben. In plaats van je vangst aan een tussenpersoon te verkopen, zou je rechtstreeks aan de verwerker verkopen en uiteindelijk je eigen conservenfabriek openen. Je beheert het product, de verwerking en de distributie. Je zou dit kleine vissersdorpje aan de kust moeten verlaten en naar Mexico City moeten verhuizen, dan LA en uiteindelijk New York City, waar je je groeiende onderneming gaat runnen.”

De Mexicaanse visser vroeg: “Maar hoe lang gaat dit allemaal duren?”

Waarop de Amerikaan antwoordde: “15 – 20 jaar.”

“Maar wat dan?” vroeg de Mexicaan.

De Amerikaan lachte en zei: “Dat is het beste deel. Als de tijd rijp is, zou je een beursgang aankondigen en je bedrijfsaandelen aan het publiek verkopen en heel rijk worden, je zou miljoenen verdienen!”

“Miljoenen – wat dan?”

De Amerikaan zei: “Dan zou je met pensioen gaan. Verhuis naar een klein vissersdorpje aan de kust waar je kunt uitslapen, een beetje vist, met je kinderen speelt, siësta’s neemt met je vrouw, ’s avonds naar het dorp wandelt waar je wijn kunt drinken en gitaar kunt spelen met je amigo’s.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie