in Dagelijks

Meervallen vangen

Hoewel een Nederlandse Wikipedia pagina hiervoor ontbreekt, weet iedereen (o.a. door de film en de daarop volgende MTV show) dat met catfishing wordt bedoeld: ‘een misleidende activiteit waarbij een persoon een fictieve persona of valse identiteit creëert op een sociale netwerkdienst, meestal gericht op een specifiek slachtoffer’.

Op football-gek Hawaii las ik een krantenartikel over lokale footballheld Manti Te’o (runnner-up voor de Heisman trophy, geen koekenbakker dus). Het ging over een catfish-zaak waar hij tijdens zijn collegetijd bij betrokken was en waar nu een Netflix docu over is gemaakt. En wat ik las in dit artikel klonk te zot voor woorden. Maar ik heb deze docu bekeken, en het is een aanrader. Het verhaal is bizar, maar ik vind het vooral een aanrader omdat (naïeve) Manti een oprechte goudeerlijke vent lijkt én omdat het inkijkje is in het sportgekke Amerika.

Maar daar gaat deze blog niet over. De docu bracht me weer op het spoor waar de term catfishing vandaan komt. Want dat heb ik altijd een bijzonder verhaal gevonden, waarvan ik twijfel of het waar is.

Het zou te maken hebben met vervoer van levende kabeljauw. De mythe is dat kabeljauw met meervallen (catfish!) in dezelfde tanks werden verscheept om de kabeljauw actief te houden en zo de kwaliteit van de kabeljauw te waarborgen. Want als de kabeljauw alleen zou worden verscheept, dan zou deze bleek en zompig worden. Want het had niets om achter aan te jagen.

De analogie met wat er op de sociale networks gebeurd gaat op sommige punten niet op: want wie is in deze vergelijking de catfish nou dan (dader of slachtoffer, wie jaagt op wie) en uiteindelijk is de catfish toch echt? En catfishing is ook maar een raar woord, want zou het niet catfish fishing moeten zijn?

Maar bovenal vind ik het sowieso maar een vreemd verhaal, aangezien ik nog nooit gehoord heb van levende kabeljauw die wordt vervoerd. En: waarheen? Aangezien je kabeljauw zo’n beetje in de hele Atlantische oceaan vers kan vangen. Maar ook als de meerval in een ton rondzwemt hoe lang houdt de meerval dat vol voordat die gevangen wordt? Een dag? Wat is het nut daarvan?

Nou goed, veel vragen! Onderaan de streep bekt het gewoon lekker. En zijn dit dingen die je misschien maar niet teveel moet fact-checken.

Het roept wel de vraag op: is er geen betere term/analogie te verzinnen ipv. catfishing?

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie

Webmentions

  • Optimaal presteren - Jan van den Berg

    […] worden beter door de ander, sterker nog: we hebben de ander nodig om het beste in ons naar boven te […]

  • De dakkoffer - Jan van den Berg

    […] denk hier geregeld nog wel eens aan. Iets met altijd alert […]