in Tech

Nikon D3100

Ok. Mijn geliefde D40 was dus gejat. En toen?

Dat ik weer een DSLR wou was duidelijk. Ik heb hier ook wel eens geschreven waarom ik toen niet voor een spiegelreflex koos.

Maar, later kreeg ik een Nikon D40 en ik zou nu niet meer anders willen.

Voor mij heeft een spiegelreflex namelijk de volgende voordelen:

  • aanzetten, en je kan gelijk schieten (geen opstarttijd)
  • op “AUTO” heb je _altijd_ goeie foto’s
  • je hebt echt wat in je hand. Wat ik prettig vind: meer grip/controle (ik heb grote handen).
  • 1000 fotos kan prima met 1x opladen
  • genoeg instel opties om gek van te worden!

Daarnaast heb ik met de D40 bijna 25.000 foto’s kunnen maken. Dat komt neer op ongeveer 15 foto’s voor elke dag dat ik de camera had. Dus ik denk dat je wel kunt zeggen dat ik ‘em veel gebruikte. Ik weet niet of een ‘gewone’ P&S camera dat had volgehouden.

2013-04-04_143638
Dit komt uit de EXIF data die ik uit de laatst bewaarde foto heb gehaald.

The best camera money can buy

Dus ik moest een nieuwe camera. En het moest een spiegelreflex zijn. De D40 wordt niet meer gemaakt dus die viel af. Mensen die mij kennen zullen nu misschien denken dat ik heel lang op zoek ben geweest en allerlei soorten camera’s met elkaar heb lopen vergelijken om te bepalen welke ik wilde.

Niet dus.

Toen duidelijk was dat ik om een nieuwe camera moest gaan kijken ben ik naar 1 site gegaan en heb ik 1 link aangeklikt. Namelijk de site van Ken Rockwell op wiens advies ik ook mijn vorige 2 camera’s heb aangeschaft. Zijn site (waar hij van leeft) ziet er misschien niet helemaal hip uit maar hij weet waar hij het over heeft. Hij geeft elke maand een update van wat de beste camera in zijn soort is. En onder “The Best Camera for Everything” staat de D3100 (volgens mij al een jaar). Dus het was voor mij direct duidelijk. Ook niet verder kijken, dit moest ‘em geworden. Als Ken had geschreven dat je het beste een wortel kon kopen om foto’s te maken dan had ik een wortel gekocht.

D40 vs D3100

Omdat ik jaren met mijn D40 heb gedaan ga je ze natuurlijk  met elkaar vergelijken. Dus hieronder wordt het wat technisch. Voor wie dat leuk vind.

Uiterlijk

Het zijn allebei Nikon cameras dus ze lijken, ook uiterlijk, heel veel op elkaar. And that’s a good thing! Een leek zal ze daarom waarschijnlijk ook niet eens van elkaar kunnen onderscheiden. Maar er zijn wel degelijk verschillen. De D3100 is iets kleiner en (nog!) lichter. En in de body zijn wat andere materialen verwerkt. Bijvoorbeeld een groter rubber oppervlak voor betere grip. Maar dat zijn kleine verschillen.

Nikon D3100

Het grootste uiterlijke verschil zit denk ik, in de dial. Die is echt anders. Eerst dacht ik dat die niet zo goed leek te passen in het design van de body. Maar het went en belangrijker: het is wel een veel betere knop om te gebruiken. Je kan nu met je duim al schakelen, waarbij je bij de D40 nog echt met je duim en wijsvinger moest draaien.

De diopter vind ik dan wel weer meer minder. Je moet echt je viewfinder schelp er af halen als je de diopter wilt aanpassen. Maar daar kom je als het goed is nooit aan (behalve als je zoals ik al condens in de viewfinder hebt weten te krijgen).

Achter op de camera zijn er ook wat knoppen anders. Wat echt wennen is, is dat de onderste knop aan de linker kant nu niet de inzoom knop is maar het info menu oproept. Normaal schiet je een foto en wil je bij het terugkijken even inzoomen op een deel van de foto en nu moet je even zoeken naar de + knop. Want die zit daar boven.

Nieuwe mogelijkheden

De belangrijkste nieuwe feature is dat je nu ook HD kan filmen met je DSLR. Wel handig aangezien onze video camera ook gejat was en ik dus voorlopig daarom nog even geen nieuwe video camera ga kopen. Je kan maar maximaal 10 minuten filmen per keer (aaneengesloten). Maar in 95% van de gevallen film je toch niet langer.

Liveview is daardoor nu ook een van de mogelijkheden. Dus je hoeft niet meer uit te leggen als je iemand anders een foto laat maken waarom hij door dat gaatje moet kijken…

De camera heeft 14.1 MP ipv 6MP tov de D40. Maar megapixels zijn niet relevant. Ik schiet dus ook op 8MP. En met picture quality op JPEG BASIC (wat ook prima is) kan ik dan 12.000 (!) fotos kwijt op een 16GB kaartje. Maar als je een stukje HD filmt heb je je GBs wel nodig.

Verder krijg je standaard bij de camera een bijzonder goede 18-55 kitlens mét VR! Maar die Nikkor lenzen zijn altijd goed.

Ik had ook een mooie 35mm Nikkor lens (ook gestolen). Dat was echt een goede lens met lage f-waardes om binnenshuis, dus met weinig buitenlicht, zonder flits (portret) foto’s te maken. Omdat je met een flits in huis al gauw veel weerkaatsing, van muren, in je foto krijgt. Doordat de D3100 veel hogere ISO waardes aan kan dan de D40 kun je nu ook zonder flits binnenshuis veel betere foto’s maken. Dus voorlopig neem ik ook geen nieuwe 35mm lens.

Ik snap na een aantal jaar eindelijk een beetje de verhoudingen tussen ISO, diafragma en sluitertijd. Wat heel handig is en waardoor ik ook veel met ISO speel. Maar de D3100 heeft nog veel meer (menu) opties die allemaal invloed op je foto hebben: whitebalance, picture control, Actieve D lighting, flitscorrectie, belichtingscorrectie, dit samen met 11 AF velden en je kan je lol niet op. En allemaal heeft het invloed op hoe de foto er uit komt te zien.

Minpuntje

Ik had ruim 500 foto’s geschoten (en natuurlijk heel veel gespeeld) met mijn nieuwe D3100 en toen moest ik al weer opladen. Dat ben ik eigenlijk niet zo gewend. Met de D40 kon ik ruim 1000 fotos nemen. Maar dat ligt natuurlijk ook aan je instellingen en megapixels en hoe lang/vaak je je schermpje bekijkt etc. Volgens het boekje ligt het afhankelijk van de instellingen tussen de 500 en 2000 foto’s per keer. We zullen het zien.

Het scherm aan de achterkant is groter maar heeft volgens mij dezelfde resolutie. Dus, dezelfde hoeveelheid pixels op een groter scherm = korreliger. Als ik eerlijk ben vind ik het scherm van de D40 daardoor een fractie scherper en dus beter. Maar de D40 was sowieso wat aparts wat dat betreft. Dat was algemeen bekend.

Conclusie

Ik hield van mijn D40. Maar ik ga ook van mijn D3100 houden. Ik krijg alles wat de D40 kan en nog veel meer. De prijs/kwaliteit verhouding is ronduit belachelijk. Wat zo’n camera allemaal kan in zo’n kleine behuizing is wonderlijk. En je wordt er niet direct een betere fotograaf van: maar goed gereedschap kan geen kwaad. Deze camera is net als vele andere spiegelreflex cameras een bijzonder stukje techniek. Een ultieme uiting van menselijk vernuft. Als je iets zoekt dat in je zak past: dan is een spiegelreflex niet het antwoord. Maar dat moet je vraag niet zijn. De vraag moet zijn: waar ga ik veel plezier van hebben? Dan is het antwoord: de Nikon D3100.

Dit soort plezier.
Dit soort plezier.

Laat een reactie achter

Reactie