in Dagelijks

Over Metallica

Ze hebben een nieuw album. Dus de promotiemachine draait. Zo zag ik o.a. Lars voorbij komen in een podcast.

Ah ja, Metallica dacht ik.

Ik moest denken aan die jongen die vroeger op de basisschool een T-shirt droeg met “Kill em All” en door de leraar naar huis werd gestuurd. En ik moest denken aan die periode die tegelijk opliep met grunge waar iedereen fan leek te zijn van Metallica. En aan de polderjongens met zwart, grijze Metallica shirts uit Dorp A. En ik moest ook denken aan de strijd tegen Napster. De volgevreten metal-multi-miljonairs die het niet eens waren met dat hun muziek zich vrij verspreidde. Er was een Flash animatie van.

Ik moest ook denken aan die ene docu, de 2,5 uur durende therapie sessie. Ik weet nog dat ik in de war was van die docu. Wie waren deze mannen? Dit waren toch niet dezelfde personen die al die albums hadden gemaakt?

En dat waren ze in zekere zin ook niet.

Wanneer je het over Metallica hebt, dan heb je het over de eerste 10 jaar en de eerste 5 albums. Alles wat later kwam, kan vergeten worden. Okay, de mensen die nu in de band zitten die Metallica heet, waren ook de mensen die toen die muziek maakten (bassist uitgezonderd). En dat zijn de mensen die nu die nummers nog steeds live spelen. Maar die muziek kunnen ze nu niet meer maken. Ik ga er van uit dat ze dit zelf ook weten.

Zoals Bob Dylan ook al vaker heeft geduid is het maken van muziek afhankelijk van tijd en plaats maar ook wie je op dat moment bent. En wanneer tijd, plaats en personen anders zijn, dan zal de muziek anders zijn.

En je kan een lange discussie voeren over de kwalitatieve aspecten van die muziek, was het vroeger beter etc., maar dat is niet interessant. Want het punt is dit, wat voor Metallica geldt, geldt voor iedereen die iets maakt. Alles wat je maakt is altijd afhankelijk van tijd, plaats en persoon. En dat zijn geen constanten al zou je dat al willen.

Ik zou nu een nummer van Metallica kunnen linken, maar ik heb nog geen noot van dat nieuwe album gehoord en daar ben ik ook niet echt in geïnteresseerd. Wat ik laatst wel tegenkwam was dit filmpje. Pretty amazing.

Laat een reactie achter

Reactie