in Dagelijks, Travels

Dag 6 en 7 Saint François Longchamp fin

Wanneer je dit leest zitten wij in de auto onderweg naar huis van een geweldige week.

OK, de sneeuwconditie was niet altijd top, maar het is een schitterend gebied en voor de kinderen was het een ideale omgeving om te leren skiën. Overzichtelijk, prima beginnerspistes en goeie voorzieningen en instructeurs. Een aanrader voor de beginnende skier.

De skileraren waren goed te spreken over de kinderen: ‘ils sont très énergiques!‘ (Maxime) en ‘ze progression iz verrie koed‘ (Jerome). Twee keer per dag les is intensief maar ze hebben nu een hele goede basis waar ze op voort kunnen bouwen. En daar was het ons ook om te doen.

F. werd door skileraar Maxime de ‘kamikaze’ genoemd. Hij zit eigenlijk een klasje te hoog zodat hij met de twee oudsten mee kan, maar hij heeft het nergens over en glijdt overal achteraan. En als hij valt vindt hij dat niet erg, hij weet niet beter dan dat er bij hoort. Opstaan en weer doorgaan!

Kinderen leren skiën veel sneller aan dan volwassenen. Ik denk omdat ze minder angst hebben én omdat ze beter luisteren dan menig volwassene (ik weet nog dat ik zelf les kreeg). Skiën kun je maar op één manier leren: door het te doen. En dat doen ze dan ook: de hele week de berg af achter de skileraren aan (Etienne, Laetitia, Maxime, Jerome en Celine). Eindeloos bochtjes maken. Volgen. De meeste volwassenen zijn daar denk ik gauw klaar mee.

Zaterdag keken we onze ogen uit want ik hoorde vanuit het liftje F roepen. Maar dat was het Col de la Madeleine liftje! Ik dacht dat kan niet. Dus wij (toch weer) ook die lift gepakt en er achteraan. En ja, ze gingen ook gewoon deze berg af. Dat had ik dinsdag niet voor mogelijk gehouden.

Een ander voordeel van skien in Frankrijk is dat 99% van alle skischolen aangesloten zijn bij ESF. De kinderen kregen dus een boekje — én een speldje — waar hun niveau in staat, dus elke andere ESF school weet op deze manier het niveau en waar ze dus een volgende keer zouden kunnen instappen.

Oud en nieuw vierden we bij de grote skilift samen met nog een paar honderd anderen. En ik moet zeggen: het was een beste vuurwerk show die ze lieten zien. Had ik niet verwacht.

Er is zoals altijd nog veel meer te zeggen, maar voor nu de fotos!

Laat een reactie achter

Reactie

  1. dus een vakantie met mooie herinneringen, en leuke foto’s
    bedankt voor de stukjes elke dag zo werden we elke dag op de hoogte gehouden wat er op de piste gebeurde 😉