in Dagelijks

Stille Huizen

Als ik het heb over een perfecte plaat, dan bedoel ik een plaat die je van begin tot eind kan draaien. Waar geen misse noot op staat. Niet één nummer dat je wil skippen. All killer no filler.

Voorbeelden:

  • Graceland – Paul Simon
  • Unknown Pleasures – Joy Division
  • Turn on the Bright Lights – Interpol
  • Achtung Baby – U2
  • Secret South – 16 Horsepower
  • The Rising – Bruce Springsteen
  • Alles van the Smiths

Dit is geen complete lijst, ik mis er vast een boel nu. Maar dit is wat me nu te binnen schiet. Als voorbeeld.

Dit soort platen zijn er dus, maar ze zijn toch ook vrij zeldzaam. Dus het is altijd bijzonder als je er weer één ontdekt.

In coronatijd ontdekte ik zo dus een plaat die in dit rijtje past, maar waar ik toch een wat bijzondere relatie mee heb. Het is de plaat die ik de laatste paar jaar waarschijnlijk het heb meest gedraaid heb van alle platen (niet van singles) en …. waar ik niets van verstond.

Het is van de band Stille Huizen. Een knaller van een naam. Die nog beter klinkt in het Russisch: Molchat Doma. Hun tweede plaat komt al uit 2018 maar kwam pas in maart 2020 uit in de USA en kwam zo waarschijnlijk (via YouTube) letterlijk en figuurlijk op mijn netvlies.

Molchat Doma is een Wit-Russische rockband. De muziek van de band wordt gekenmerkt door een fusie van postpunk, synthpop en new wave. 

Wikipedia

Hier zit alles in.

En in tegenstelling tot alle andere platen hierboven, waar ik elke letter van kan spellen, versta ik Molchat Doma niet. Ik spreek geen Russisch. En ze zingen toch echt in het Russisch.

En er mee worstelen is een groot woord, maar ik vind het toch bijzonder. Want hoe kan muziek, wat ik niet versta, toch zo sterk iets oproepen? Er zijn bands zoals Sigur Rós die zingen in een niet-bestaande taal, dat heb ik altijd vervelend gevonden. Want, je zingt dus over niks?! Maar nu begrijp ik dat misschien iets beter.

De plaat waar ik het over heb is het tweede album Молчат Дома – Этажи, wat je moet lezen als Molchat Doma – Etazhi. En wat vertaald betekent: Stille Huizen – Vloeren.

Ja het is een korte plaat, met maar 9 nummers, maar het is ook een complete plaat met een kop staart, balans, juiste verhoudingen en voor je het het weet zijn de 33 minuten wéér voorbij.

Waarom ik aan Molchat Doma moest denken: ze komen met een nieuwe plaat en ze gaan toeren.

Laat een reactie achter

Reactie