in Dagelijks

Waarom verwijdert Netflix shows

Het komt steeds vaker voor dat streamingdiensten shows verwijderen van hun platform. HBO, Netflix, Prime en meer, ze doen het allemaal. Voor sommige shows betekent dit dat ze in zwart gat vallen, alsof ze nooit hebben bestaan, want er is geen enkele andere manier deze te bekijken. En al was die er, wie heeft er nog een DVD-speler?

Waarom doen streamingdiensten dit? Het lijkt zo onnodig.

In deze podcast wordt het uitgelegd.

Maar als je daar geen tijd voor hebt, lees dan verder.

Er is een hardnekkig gerucht dat streamingdiensten het doen om belastingkorting te krijgen door duur gemaakte shows zo versneld af te schrijven, maar dat is simpelweg niet waar.

Maar de echte reden is wel: geld.

Verrassend!

En dat zit in twee dingen:

  1. Veel streamingdeals hebben constructies dat rechthebbenden (acteurs, producers, muziekrechten etc.) voor de levensduur van een serie/film betaald krijgen (residual rights). In de oude wereld wanneer er iets op tv was, keken er altijd wel mensen en kregen rechthebbenden betaald. In de streamingwereld echter is de levensduur van een show onbeperkt en hebben rechthebbenden dus onbeperkt recht op residual rights terwijl de show misschien wel digitaal stof staat te happen!
    Streamingdiensten hebben geleerd dat mensen niet echt oude shows kijken (uitzonderingen daargelaten).
  2. Vanaf het moment dat Netflix dalende abonnee cijfers presenteerde sloeg overal de paniek toe en moest er worden bezuinigd. Veel shows worden dus nu van de streamingdienst gehaald om als package of tv content (ergens op de wereld) ooit weer verkocht te worden, of aan andere streamingdiensten met andere abonnementsmodellen (bijv. met reclame tussendoor, hee het lijkt net tv).

Een show verwijderen is dus een manier om kosten te besparen en om meer geld te verdienen. Simpel.

Wat dit ook zegt is dat de hoogtijdagen van streaming voorbij zijn. De piek was 2021. Vanaf nu zal er minder nieuwe content komen, de prijzen worden hoger en de markt zal nog meer gefragmenteerd raken.

Laat een reactie achter

Reactie