Gister was het 15 jaar geleden dat de iPhone geïntroduceerd werd. We kunnen ondertussen wel stellen dat na de PC en de Mac in de jaren 80 dit de grootste revolutie in de wereld van computing devices was. Iedereen heeft een een slab-of-glass in zijn zak en het heeft onze manier van leven verandert op manieren waar de PC niet aan kan tippen. Maar dat terzijde!
Mijn eerste iPhone was een 3Gs in 2010 en in de daarop volgende 12 jaar volgden er verschillende modellen, maar ik bleef altijd bij de iPhone. En wel om de simpele reden dat ik alles — maar dan ook echt alles — kan overzetten wanneer ik een nieuwe telefoon krijg. Zo heb ik nog SMS-jes, voicememos en notities uit 2010!
Voordat de iPhone kwam betekende een nieuwe telefoon vrijwel een volledige reset van alles. Dat heeft ook voordelen, maar het was toen geen keuze, je moest wel. Ik vind dit echt één van de grote voordelen van Apple producten en het is slim want ik zal niet zo snel switchen.
Maar Apple is niet de enige die dit begrijpt. Microsoft begrijpt dit ook — op hun eigen manier! Het is de reden waarom je op Windows 11 nog steeds MS-DOS programma ’s uit de jaren 80 draaien. Dat is niet toevallig, dat is bewust. Toen Windows nog niet het meest verspreide desktop besturingssysteem was, was dit één van de dingen die Microsoft een voordeel gaf ten opzichte van concurrenten. Het is ook waarom ze ook de stap van MS-DOS naar de grafische Windows 3.x konden maken: het bleef toen mogelijk voor klanten om ook de oude DOS software te blijven draaien.
Maar er is nog iemand die dit heel goed begrijpt. De ontwikkelaar van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld — GNU/Linux — heeft namelijk één gouden regel.
We don ’t break userspace
Linus Torvalds
Nieuwe code mag beslist niet de userspace kapot maken. Userspace is zoveel als de programma’s van de klant.
Windows, iOS en Linux: het is geen toeval dat dit de drie populairste besturingssystemen ter wereld zijn. In de voortdurende race van verbeteringen en updates houden ze rekening met hun bestaande gebruikers. Belangrijke les.
Webmentions
[…] Gister schreef ik dat het 15 jaar geleden was dat de iPhone werd geïntroduceerd. Het apparaatje dat onze wereld veranderde en onlosmakelijk verbonden is met Steve Jobs. […]