in Books, Dagelijks

Wijsheid voor iedere dag

Tolstoj noemde het zelf zijn belangrijkste werk. En al met al werkte hij er meer dan vijftien jaar aan. Vijftien jaar lang verzamelde en groepeerde Tolstoj de belangrijkste wijsheden van de grootste denkers en filosofen, en hij organiseerde dat tot een kalender. Iets om elke dag te lezen.

Volgens een vertaler was het Tolstoj’s laatste grote werk. Toch vind je er niets over op de Nederlandse wikipedia pagina en op de Engelse wikipedia moet je er goed naar zoeken. In Rusland was het werk aanvankelijk verboden. Pas na de val van het communisme werd het daar in 1995 alsnog uitgegeven én werd het een groot succes. En de enige (westerse) versie die ik ken, is een Engelse editie, die ik in de gaten hield. Ik begrijp niet goed dat dit werk van deze hele bekende schrijver zo weinig bekend lijkt in de westerse wereld.

Hoe dan ook, ik was dus stomverbaasd — en heel blij — toen ik in oktober voor mijn verjaardag plotseling een prachtige Nederlandse versie kreeg. Hardcover. Helemaal vers van de pers. Net uitgekomen.

Het past in een rijtje van twee andere boeken die ik dagelijks lees: Drucker en Holiday. En laat die laatste nou precies de blurb verzorgen op dit boek van Tolstoj. Fitting.

Vandaag begin ik met lezen.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • Ik heb 0 boeken gelezen - Jan van den Berg

    […] heb in januari geen boeken gelezen (alleen een paar bladzijden). Dit was een bewuste keuze. De trouwe bloglezer weet dat ik af en toe afstand neem en […]

    • Gerelateerde content per tag