in Dagelijks

Woorden doen er toe

Deze uitdrukking hoor je vaak in de politiek. Zo hoorde ik het Remkes afgelopen week ook weer zeggen.

Ook leerde ik van de week over de Sapir-Whorfhypothese.

Deze hypothese stelt:

Dat de specifieke taal die we spreken invloed heeft op de manier waarop we denken over de werkelijkheid. Zo zouden lichtblauw en donkerblauw door Nederlandstaligen als varianten van één kleur worden waargenomen, terwijl ze voor Russischtaligen, die voor lichtblauw een ander woord (голубой (goloeboj)) hanteren dan voor donkerblauw (синий (sini)), beide even fundamenteel verschillend zijn als rood en roze dat voor Nederlandstaligen zijn

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sapir-Whorfhypothese

Maar natuurlijk! Dit was het eerste wat ik dacht toen ik dit las. Want als dialectspreker kan het misschien iets verklaren over de belevingswereld van mijn dorp.

Maar nog belangrijker en misschien ten overvloede: kies je woorden altijd met zorg.

Laat een reactie achter

Reactie