in Dagelijks, Sports

Het fenomeen Caitlin Clark

Ik zou iets schrijven over March Madness and hoe rankings van psychologische invloed zijn op het toernooi.

Maar wanneer je je dit jaar gaat verdiepen in de March Madness — het eindbal, het slottoernooi van de allerbeste college teams, die van 64 naar 32 naar Sweet 16 naar Elite 8, naar Final 4 gaat om uiteindelijk 1 winnaar over te houden — gaat het maar om één naam: Caitlin Clark.

Caitlin Clark

Een fenomeen. Amerika is in de ban van haar.

On January 25, 2024, an autographed 2022 trading card featuring Clark sold for $78,000, the most ever for a women’s basketball card. It was the second-most expensive card of a female athlete, behind tennis player Serena Williams. In February 2024, Clark became the top-selling college athlete on the online sports merchandise retailer Fanatics, surpassing Colorado Buffaloes quarterback Shedeur Sanders.[203]

En NBA supersterren worden vergeleken met Clark, niet andersom.

Clark zit in haar laatste jaar bij de Iowa Hawkeyes. En breekt het ene record na het andere. Zo brak ze dit jaar het college scorerecord, dat al sinds eind jaren 60 op naam stond van Pistol Pete.

Let op: ze is dus niet alleen de all-time scoring leader in vrouwen basketball, maar in college basketball in het algemeen.

Ik zeg het nog maar eens: de topscore aller tijden in heel college basketball.

Ze gooit ze van overal raak:

En: ze is ook al 3 jaar de leider is assists in heel college basketball. Deze combinatie is echt uniek.

Of klik hier willekeurig een paar statistieken aan, ze staat bij allemaal bovenaan of bij de top.

Clark stuwt eigenhandig het complete vrouwen college basketball naar nieuwe hoogten.

De finale die ze vorig jaar verloor

Vorig jaar verloren ze de finale. Iedereen hoopt dus nu op een rematch tussen LSU met Angel Reese en Iowa met Caitlin Clark. Daar was namelijk veel te doen vorig jaar tussen die twee.

Vannacht wonnen ze een plek bij de Sweet 16. Het ging niet helemaal soepel. Clark echter verbrak — natuurlijk — wel weer een record. En scoorde letterlijk de helft van alle punten.

Ik ga het volgen.

Aandacht voor vrouwensport

Niet alleen Clark verbrak weer een record. In dezelfde week was er de de eerste vrouw — Jasmin Paris — die de Barkley uitliep en gooide een rookie er 40 punten in (ook een record).

Veel mooie hoogtepunten dus.

Maar ik was statistieken van Clark aan het opzoeken en toen zag ik dat 3-point field goal leader in college basketball: Taylor Robertson — de enige is die Clark nog boven zich moet dulden in deze categorie — niet eens een eigen Wikipedia pagina heeft. Bijzonder.

Ik wil hier wat over zeggen!

Reactie