in Dagelijks

Jon Stewart en het nieuws

In 2001 maakte Jon Stewart — van The Daily Show — korte metten met het herontwerp van CNN’s Headline News-show.

Tot die tijd werd nieuws voorgelezen door vaste en betrouwbare anchors zoals bijvoorbeeld Walter Cronkite die recht in de camera praatten. Soms minutenlang. Maar het nieuwe nieuws was een gedrocht geworden met snel wisselende beelden, rondlopende hosts en voortdurend allerlei irrelevante tekst op het scherm. Het argument van CNN was dat het gericht was op een meer jonger publiek.

Stewart merkte destijds op: “it offers a great way to find out everything without the pressure of retaining anything.”

Het is een grappig segment. Precies zoals we Stewart kennen.

Echter, Stewart zijn kritiek viel op dode aarde. Alle nieuwsshows verlieten uiteindelijk het oude, klassieke format. En nu 20 jaar later weten mensen niet eens meer wat een anchor is, en staat er altijd en overal extra tekst in beeld. Nieuwszenders zijn de hele tijd bezig met flitsende beelden en korte segmenten om een gevoel van urgentie te creëren.

Je kan er veel van vinden of over zeggen.

Maar waar het om gaat is dit: de verandering was niet tegen te houden. Toch?

Liep CNN voorop en was het logisch dat de rest zou volgen of volgde de rest uit angst dat ze de boot zouden missen en hield iedereen elkaar voor de gek en is nieuws nu daardoor een draak geworden.

Verandering is onvoorspelbaar.

Wat gebeurde er vervolgens:

  • Een jaar later — in 2002 — zou de Daily Show (via een netwerkdeal) ook op CNN Worldwide te zien zijn (daar zag ik de show zelf ook voor het eerst). Dus hetzelfde CNN waar Stewart zo kritisch op was. En zo werd zijn komedieshow deel van het nieuws. Nieuws en komedie kropen naar elkaar toe.
  • Wat hij daar van vond werd in 2004 duidelijk toen Stewart te gast was bij Crossfire op CNN en hij gaf daar een legendarisch interview waarin hij de twee CNN hosts (waaronder ene Tucker Carlson) er van beschuldigde dat ze theater maken ipv nieuws. Iets wat hij als comedyshow wel mocht en kon doen (omdat het feitelijk commentaar op het nieuws is), maar zij, CNN, niet volgens Stewart (zij zijn het nieuws).

Ik denk dat we kunnen stellen dat John Stewart het 20 jaar geleden al goed zag.

Toch is het wel bijzonder dat wanneer je tegenwoordig wat van het Amerikaanse nieuws wil meekrijgen dan kun je het beste terecht bij comedy shows die allemaal leunen op de erfenis van Stewart.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

  • The Daily Show met Jon Stewart - Jan van den Berg

    […] Jon Stewart en het nieuws […]